3. Original text.

 

30.11.61

 

Kære Heisenberg,

Til din 60 års fødselsdag, hvor du kan se tilbage på et livsværk, der i så rigt mål har bidraget til udviklingen af den fysiske videnskab i vor tid, sender vi dig alle her fra København de hjerteligste lykønskninger. Især må jeg tænke på alt, hvad du udrettede i de år, vi havde den store glæde af dit medarbejderskab på Instituttet, og i det festskrift, som du modtager på fødselsdagen, har jeg forsøgt at fremkalde nogle af minderne fra den tid, men det betyder jo ikke, at jeg glemmer alt hvad der siden er sket, og hvori du har taget en så ledende del. Vi følger alle med spænding dine dristige tanker i de sidste år og glæder os til at høre mere om dem, når, som du fortalte mig i Bryssel, du til foråret kommer på besøg i København.

I disse år er jeg kommet til at beskæftige mig mere og mere med historiske spørgsmål, og som jeg vist fortalte har jeg som en første begyndelse netop afsluttet en fremstilling af mine minder om Rutherford og den udvikling, som hans opdagelse af atomkernen medførte, og som jeg glæder mig til snart at kunne sende dig.

Når vi mødes igen, håber jeg, at vi også kan finde lejlighed til at tale lidt om vore oplevelser i de mange år, ikke mindst fra krigens tid, hvor den lange adskillelse mellem landene gav anledning til forskellige opfattelser af begivenheder og bestræbelser.

Margrethe og jeg sender Elisabeth og dig og jeres børn vore venligste hilsner og varmeste ønsker for mange lykkelige år.

Din hengivne