De forelæsninger i kurset Naturfilosofi, der indgår i Niels Bohr Arkivets formidlings serie efterår 2001

NB: Ændringer i planen kan forekomme.

Forelæsningerne finder sted onsdage kl. 1015 - 1200 og fredage kl. 1015 - 1200.

På begge dage er en forelæsningstime fulgt af en diskussionstime.
Sted: i auditorium U, Niels Bohr Institutet, Blegdamsvej 17, 2100 København Ø.

Dato og forelæser Indhold og litteratur
fredag den 5.okt.
Holger Bech Nielsen
(Niels Bohr Institutet, KU)
Fysikkens måde at tænke på
Findes der forskellige måder at tænke på indenfor de enkelte naturvidenskaber, eller er den naturvidenskabelige tankeform grundlæggende universel? I dag vil Holger Bech Nielsen, der er professor i fysik ved NBI og bl.a. kendt for sine bidrag til udviklingen af superstrengteori, belyse spørgsmålet ved at give eksempler fra fysikken som videnskab. Blandt andet tankeeksperimentets rolle for forskningen vil blive belyst. Læsestof: Bech Nielsens artikel i kompendiet, s. 114-133.
fredag den 2. nov.
Bent Foltmann
(Inst. f. Molekylærbiologi, KU)
Udvikling af bevidsthed - et darwinistisk perspektiv
Forelæsningen bygger på materiale fremlagt i bogen Det ufattelige liv, der udkom i 2000 (Gyldendal). For at placere mennesket i forhold til naturen må det ses i forhold til den biologiske evolution. Derfor skildres i bogen udviklingen af nervesystemer frem til den hjerne, som bærer den menneskelige bevidsthed, og der fremsættes en hypotese for bevidsthedsdannelsen. Bent Foltmann er professor emeritus i biokemisk genetik ved Molekylærbiologisk Inst., KU, og har forsket i struktur, funktion og evolution af proteiner. Litteratur: Foltmann's foredragssynops "Evolution of consciousness: A Darwinian hypothesis", kompendiet s. 203-205. (Se også Morten Kringelbachs samtale med Bent Foltman her, oprindeligt trykt i Information d. 17.4.2000).
fredag den 16. nov.
Mogens Esrom Larsen
(Inst. f. Matematiske Fag, KU)
Hvorfor dør astrologien ikke af at blive slået ihjel så tit?
Dagens forelæser vil give et spilteoretisk argument for dette spørgsmål, og herigennem lægge op til diskussion af flere matematikfilosofiske emner: Forholdet mellem model og virkelighed i matematikken, matematikkens status som videnskab m.v. Litteratur: Mogens Esrom Larsens essay i kompendiet s. 246-247; supplerende om astrologi s. 248-257. Desuden kan følgende anvendes som uddybende baggrundslitteratur: Douglas R. Hofstadter, Metamagical Themas, New York 1985; Mogens Trolle Larsen, Gudens Skygge, Aarhus 1997; Olaf Pedersen, Naturerkendelse og Theologi, Herning 1998; og Olaf Pedersen & Helge Kragh, Fra Kaos til Kosmos, Haslev 2000.
onsdag den 28. nov.
Jens Martin Knudsen
(H. C. Ørstedlaboratoriet ved Niels Bohr Institutet for Astronomi, Fysik og Geofysik, KU)
Marsliv, menneskeliv og liv i universet
Fysikeren Jens Martin Knudsen, er bl.a. kendt for sit mangeårige bidrag til Marsforskningen, og en nærmere præsentaion turde være overflødig. Jens Martin har sagt ja til at diskutere de basale spørgsmål, der motiverer udforskningen af muligt liv andre steder i universet: Hvad er implikationerne af Marsforskningen for forståelsen af menneskets plads i universet? Hvordan forholder de fysisk-videnskabelige og de bredere menneskelige implikationer sig til hinanden? Læsestof: Kompendiet s. 200-202.
De relevante sider fra kursets kompendium kan rekvireres fra Niels Bohr Arkivet ved tilmelding.
Tilbage til top.